matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
potrzebujący:
Jak obliczyć taką całke? ∫x
3
(x
2
−1)
7
3 sty 13:48
morfik:
1
podstaw x
2
−1=t, stąd x
2
=t+1, 2xdx=dt, xdx=
dt.
2
Dalej otrzymujesz
1
∫(t+1)t
7
dt, a to już chyba jest łatwe
2
3 sty 17:58