rownania
Mateusz: Okresl liczbe rozwiazan rownania w zaleznosci od parametru m
1) I3x2 −1 I +2x=m
2) xIxI = x + m
jak to zrobić
ten 1 to 2x przeniesc na druga strone i pozniej z def wartosci bezw ze jest to 3x2 − 1 = −2x
V 3x2 − 1 = 2x
i rozwiazac a jak uwzgeldnic wartosc bezwzgledna prosze o pomoc w tych 2 przykladach
3 sty 13:30
Maverick: Nie. W pierwszym m na lewo przenosisz i rozpisujesz moduł na przypadki i jest równanie
kwadratowe.
3 sty 16:16
Aga1.:

Oto wykres funkcji y=xIxI−x
y=x
2−x, gdy x≥0
y=−x
2−x, gdy x<0
i proste dla różnych m
zielone mają jeden punkt wspólny z czerwonym wykresem.
Niebieskie 2 punkty
a różowa 3 punkty
3 sty 17:51