Granice
Jacek:
Jak to jest z tą wartością bezwzględna, bo już się pogubiłem ? Podobno tutaj wyjdzie wyrażenie
ujemne ?
3 sty 13:24
Aga1.:

I2−xI=−2+x, gdy 2−x<0 czyli gdy x>2
a
I2−xI=2−x, gdy 2−x≥0, czyli x≤2
| | I2−xI | | 2−x | |
limx→2− |
| =limx→2− |
| =1 |
| | 2−x | | 2−x | |
3 sty 13:32
morfik: Przy x→2 z lewej strony x−2>0, więc |x−2|=x−2, zatem granica jest równa 1. Granica prawostronna
jest równa −1
3 sty 13:34
morfik: Spóźniłem się Ago Pierwsza
3 sty 13:35
Jacek: Nie ogarniam, dlaczego jak x−>2 z lewej strony to x−2>0
3 sty 13:38
Aga1.:

Coś
morfik poplątał.
3 sty 13:53
Jacek: Dzięki za chęci, niestety chyba jestem zbyt ograniczony, żeby to zrozumieć
3 sty 14:10
morfik: Aga, nic nie poplątałem. Masz tak samo . Z lewej strony liczby 2 2−x>0, bo x z lewej strony
dwójki jest od dwójki nieco mniejszy. Widać to pięknie na Twoim rysunku (tym pierwszym)
3 sty 14:15
Aga1.: Napisałeś x−2>0, a nie jak później 2−x>0
3 sty 14:30
morfik: Masz rację Aga1
3 sty 18:09