ciagi
zadanie: Czy suma ciagow rozbieznych jest zawsze ciagiem rozbieznym ?
(an)→R i (bn)→R
(an)+(bn)=?(zbiezny czy rozbiezny czy niewiadomo?)
3 sty 13:21
morfik: Jeżeli oba ciągi są rozbieżne do nieskończoności, to suma też.
Jeżeli jeden do nieskończoności , a drugi do minus nieskończoności, to o zbieżności sumy nic
nie wiadomo.
To oczywiście nie wyczerpuje wszystkich możliwości, bo jeszcze kwestia gdy jeden jest
ograniczony, a drugi rozbieżny do plus lub minus nieskończoności itd...
3 sty 13:29
zadanie: czyli ostatecznie (an)+(bn)→N (tzn. Nie wiadomo, czasem jest zbiezny, a czasem rozbiezny)
tak?
3 sty 13:35
zadanie: ?
3 sty 13:56
zadanie: ?
3 sty 15:06
3 sty 15:36
zadanie: dziekuje
czyli dobrze myslalem, ze
ostatecznie (an)+(bn)→N (tzn. Nie wiadomo, czasem jest zbiezny, a czasem rozbiezny)
tak?
3 sty 16:43
zadanie: ?
3 sty 17:26
Krzysiek: tak jak pisali wcześniej nie zawsze an+bn będzie rozbieżny.
3 sty 17:43
zadanie: jezeli szereg ∑(an) jest rozbiezny oraz szereg ∑(bn) jest rozbiezny to czy suma tych szeregow
tez jest rozbiezna czy moze byc zbiezna?
∑(an+bn)=∑(an)+∑(bn) (rozbiezna czy zbiezna czy niewiadomo ?)
3 sty 18:04
Krzysiek: jak nic nie wiadomo o an i bn
to np. dla bn=−an
∑(an+bn)=0
ale równie dobrze ∑(an+bn) może być rozbieżny np. dla an=bn=1/n
3 sty 18:08
zadanie: bo mam takie zadanie
W każdym z poniższych 16 pytań w miejscu kropek postaw jedną z liter Z, R, N:
Z − jest Zbieżny (tzn. musi być zbieżny)
R − jest Rozbieżny (tzn. musi być rozbieżny)
N − może być zbieżny lub rozbieżny (tzn. Nie wiadomo, czasem jest zbieżny, a czasem
rozbieżny)
Wiadomo, że szereg ∑an jest zbiezny, szereg ∑bn jest rozbiezny, ciag (cn) jest zbiezny, ciag
(dn) jest rozbiezny. Co mozna wywnioskowac o zbieznosci
a) ciągu (an) b) szeregu ∑cn
c) ciagu (bn) d) szeregu ∑dn
e) ciagu (an+bn) f) szeregu ∑ (an+bn)
g) ciagu (cn+dn) h) szeregu ∑ (cn+dn)
i) ciagu (an+cn) j) szeregu ∑ (an+cn)
k) ciagu (an+dn) l) szeregu ∑ (an+dn)
m) ciagu (bn+cn) n) szeregu ∑ (bn+cn)
o) ciagu (bn+dn) p) szeregu ∑ (bn+dn)
3 sty 18:48
zadanie: jezeli szereg ∑an jest zbiezny to ciag (an) tez jest zbiezny (nawet do 0)
jezeli szereg ∑bn jest rozbiezny to ciag (bn) moze byc zbiezny (ale nie do 0) albo rozbiezny
czylo a) Z i b) N
3 sty 18:52
zadanie: pomylilo mi sie c) N ale b) tez N
3 sty 18:54
Krzysiek: a)Z
b)ok tylko jakoś dziwnie to argumentujesz.
3 sty 18:58
Krzysiek: c)ok
3 sty 18:59
zadanie: d) R
e) Z+Z=Z albo Z+R=R czyli odp. N
f) Z+R=R czyli odp. R
g) Z+R=R czyli odp. R
h) Z+R=R albo R+R=N czyli odp. N ale w odpowiedziach jest R (dlaczego?)
i) Z+Z=Z czyli odp. Z
j) Z+Z=Z albo Z+R=R czyli odp. N
k) Z+R=R czyli odp. R
l) Z+R=R czyli odp. R
m) Z+Z=z albo R+Z=R czyli odp. N
n) R+Z=R albo R+R=N czyli odp. N
o) Z+R=R albo R+R=N czyli odp. N
p) R+R=N czyli odp. N
wszystkie zgadzaja sie z odpowiedziami oprocz h) (ale przeciez R+R=N) ?
prosilbym o pomoc i wytlumaczenie
3 sty 19:03
zadanie: dlaczego dziwnie?
3 sty 19:04
Krzysiek: a bo myślałem,że piszesz o podpunkcie b) a nie c)
3 sty 19:06
Krzysiek: h)niech cn→c
wtedy c+dn≥1/2dn (dla pewnego 'n')
wtedy 1/2∑dn =∞
3 sty 19:53
zadanie: | | 1 | |
a dlaczego ......≥ |
| dn ? |
| | 2 | |
3 sty 21:03
Krzysiek: a no tak nie musi być, przyjąłem,że dn→+∞
i zamiast 'dla pewnego 'n' ' miało być 'od pewnego 'n''
chodzi o to by skorzystać z kryterium porównawczego i że 'c' może być ujemne.
bo gdyby c>0 i dn→+∞ to wtedy wystarczy: c+dn≥dn
i ∑dn rozbieżny więc i ∑(cn+dn) rozbieżny.
3 sty 21:08
zadanie: dziekuje
a w przykladzie p) jest N
∑=(bn+dn)=∑bn+∑dn
R+R=N
dobrze mysle?
3 sty 21:24
Krzysiek: p)ok.
np. bn=n
dn=−n
wtedy masz ∑(n−n)=0
ale równie dobrze może być: ∑(n+n)=∞
3 sty 21:29
zadanie: dziekuje
3 sty 21:38