Funkcja kwadratowa
EMPE: Dane jest równanie |x
2 + 2x − 8| = 5m − 25 z niewiadomą x. Wyznacz zbiór wszystkich wartości
parametru m (m ∊ R), dla których równanie ma 4 różne rozwiązania, w tym dokładnie 2 ujemne.
| | 3 | |
Odpowiedź to m ∊ ( 5, 6 |
| 〉 |
| | 5 | |
Aga1.:

Narysuj wykres y=Ix
2+2x−8I kolor czerwony i y=5m−25 dla różnych m
q=f(−1)=1−2−8=−9
P=(p,IqI)=(−1,9)
Prosta o równaniu y=2m−25 ma z wykresem 4 punkty wspólne (4 rozwiązania i 2 ujemne)gdy
5m−25>0 i 5y−25≤8
Rozwiąż te nierówności i wyznacz część wspólną.