matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja kwadratowa
EMPE:
Rozwiąż równanie |x
2
− 4x| = x
2
− 7
2 + 3
√
2
Wg zbioru zadań odpowiedź to x =
2
3 sty 12:48
Aga1.:
Dla x∊(0,4) mamy −x
2
+4x=x
2
−7 −2x
2
+4x+7=0 Δ= .. policz
−4−6
√
2
2+3
√
2
x
1
=
=
−4
2
x
2
= .... policz x
2
∉(0,4) Gdy x≤0 lub x≥4 x
2
−4x=x
2
−7
7
x=
nie spełnia założenia.
4
3 sty 13:23