Funkcja kwadratowa
EMPE: Funkcja kwadratowa f ma 2 miejsca zerowe: −3 oraz 2.
| | f(7) | |
a) Oblicz wartość wyrażenia |
| . |
| | f(−2) | |
| | 25 | |
b) Wiedząc dodatkowo, że największa wartość funkcji f wynosi |
| , wyznacz wzór funkcji f. |
| | 16 | |
c) Rozwiąż nierówność f(x) ≥ 3x + 10,5.
3 sty 12:39
Bizon:
a) skoro tak f(x)=a(x−2)(x+3)
| | f(7) | | 50a | |
Zatem |
| = |
| |
| | f(−2) | | −4a | |
3 sty 13:28
Aga1.: Do obliczenia a wykorzystaj wierzchołek W(p,q)=−−−
3 sty 13:34
Bizon: b)
f(x)=ax
2+ax−6a
f(−1/2)=25/16 ... i wyznaczysz a
3 sty 13:35