mechanika - kinematyka
:): Znajdzie się tutaj ktoś, kto może pomóc z mechaniki (w zadaniu z kinematyki)?
3 sty 12:16
daras:
3 sty 12:35
:): @daras, oferta pomocy?
3 sty 12:36
daras: czy to zadanie jest az tak długie, że nie moze go po prostu tutaj przepisac

czy aż tak proste, że ci wstyd
3 sty 12:40
:): http://157.158.18.1/zadania/k2/k2-26.jpg
muszę obliczyć prędkości i przyspieszenia
ω
OA = 2
ε
OA = 0
OA = 12cm
AB = 54cm
AD = 25cm
BC = 42cm
obliczyłem:
V
A = ω
OA * OA = 24 cm\s
Vd = Va+Vda
x: −Vd = −Va => Vd = Va
y: 0 = 0+Vda => Vda = 0
ω
DA = 0 => ω
BA = 0
V
BA = 0
Vb=Va
Va mam skierowane w lewo (kierunek równoległy z osią X)
ω
DA obraca się w górę co daje V
DA skierowane pionowo w górę
V
BA mam skierowne pionowo w dół
kierunek V
D wyznaczyłem z podpory O
1
wybrałem, że V
D jest skierowane zgodnie z osią X w lewo czyli ω
O1D również tak jest
skierowana
w dobry sposób się dobrałem do zadania? czy gdzieś mam jakiś błąd? jeżeli dobry to jak dalej
obliczyć prędkości przy C?
3 sty 12:50
:): up
3 sty 15:03
:): up ;>
3 sty 23:01
:): podbijam
4 sty 23:41
:(: Mam takie samo zadanie na elaborat z mechaniki czy ktoś to zadanie rozwiązał?
5 cze 12:13
Min. Edukacji: daras je rozwiazał
5 cze 16:18
:(: @daras prosba o pomoc
10 cze 08:41