de l'hospital
Marta: Pomoże ktoś ?
1) limx−>π/2(π/2 − x)tgx
2) limx−>∞(π−2arctgx)lnx
3) limx−>π/2(tgx)1/(x−π/2)
3 sty 12:13
Marta: up
3 sty 13:05
Marta: up
3 sty 13:23
Aga1.: Licz pochodną wg wzorów.
3 sty 13:25
Marta: tzn ?
3 sty 13:43
Aga1.: a) zastosuj wzór pochodną iloczynu.
| | π | |
Pochodną stałej ile wynosi,( |
| )'= ? |
| | 2 | |
(−x)
'=
(tgx)
'=
3 sty 13:47
Marta: ze stałej będzie 0
−x'= −1
tgx'=1/cos2x
wiec
lim −1/cos2x ?
3 sty 13:50
Marta: czy moze −tgx + (π/2−xπ)/cos2x
3 sty 13:57
pigor: ..., np. tak :
| | π2−x | |
1) lim x→π2 (π2−x}tgx= lim x→π2 |
| *sinx= |
| | cosx | |
| | π2−x | |
= lim x→π2 |
| *sinx= 1*sinπ2= 1*1=1 |
| | sin(π2−x) | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | | 1 | | −sinx | |
3) lim x→π2 tgx* |
| =lim x→π2 |
| * |
| = |
| | x−π2 | | cosx | | π2−x | |
| | 1 | | −sinx | |
= lim x→π2 |
| * |
| = i dalej  |
| | cosx | | π2−x | |
ale
poza tym nie wiem czu dobrze potraktowałem w 3) tę 1−ynkę dlatego przyłóż się
do napisania tych granic poprawnie, abym nie musiał się domyślać i tracić czas

.
3 sty 14:23
Marta: dlaczego w 1) cosx to sin(π/2−x)
a w 3) wziął się −sinx a nie sinx
3 sty 14:50
Marta: dobrze potraktowales te 1,bede pamietac na przyszlosc spoko
3 sty 14:52
pigor: ... to wynika z tzw. wzorów redukcyjnych ,
ale to ...

możesz także "zobaczyć" w Δ prostokątnym,
w którym suma kątów ostrych :
α+β= 90
o ⇒ β= 90
o−α ⇒ sinβ=
sin(90o−α)= cosα. ...
3 sty 15:04
pigor: ... a ten minus przy sinusie z mianownika "wszedł sobie" do licznika . ...
3 sty 15:06
Marta: aaahh... no jasne...
no i niestety nie wiem co dalej
3 sty 15:16
Marta: a tak na marginesie to sa to przyklady na zastosowanie de'l hospitala ...
3 sty 15:20
pigor: . , jeśli metoda H , to nie moja metoda (jest elementarna) , a z
różniczkowaniem L i M odpowiednio, może ktoś inny ci pomoże .
3 sty 15:28
Marta: dopiero co sie zaznajamiam z pochodnymi wiec ...
a mozesz powiedziec co dalej z tym 3) ?
3 sty 15:31
Marta: up
3 sty 15:52
Marta: up
3 sty 16:15
pigor: ..., no to od początku np. tak :
| | 1 | |
3) lim x→π2 (tgx)* |
| = |
| | x−π2 | |
| | tgx | | ctg(π2−x) | |
= lim x→π2 |
| = lim x→π2 |
| = |
| | x−π2 | | π2−x | |
| | ctg(−(x−π2)) | |
= lim x→π2 |
| = |
| | −(x−π2) | |
| | −ctg(x−π2) | |
= lim x→π2 |
| = |
| | −(x−π2) | |
| | ctg(x−π2) | | 0 | |
= lim x→π2 |
| = [ |
| ]= H= |
| | x−π2 | | 0 | |
| | −1 | | −1 | | −1 | |
= lim x→π2 |
| = |
| = [ |
| ]=−∞ . |
| | sin2(x−π2) | | sin2(0) | | 0 | |
3 sty 16:34
Marta: dzięki
3 sty 16:44