wielomian
ramona: Dany jest wielomian W(x)=x3+mx2+6x−k. wyznacz takie wartości parametru m i k dla których ten
wielomian jest podzielny przez dwumian x+2 a reszta z dzielenia wielomianu przez x−3 jest
równa 5. wykaż że ten wielomian ma tylko jeden pierwiastek wymierny
3 sty 00:42
ZKS:
Co oznacza fakt że wielomian jest podzielny przez dwumian x − a?
3 sty 00:58
Eta:
W(−2)=0 i W(3)= 5
i działaj ......
3 sty 01:00
Gustlik: Wskazówka:
W(−2)=0 − z twierdzenia Bezout
W(3)=5 z twierdzenia o reszcie z dzielenia.
Otrzymasz układ równań.
3 sty 01:00