Zadanie
Izka: Graniastosłup prosty ma w podstawie trójkąt równoramienny o ramieniu długości b i kącie ostrym
αmiędzy ramionami. Pole podstawy jest równe sumie pól dwóch przystających ścian bocznych
graniastosłupa. Wykaż, że wysokość graniastosłupa jest nie większa niż 1/4 b
18 paź 19:06
AROB: pomgam
18 paź 19:28
AROB:

Pole trójkąta o danych 2 bokach i kącie między nimi zawartym jest równe:
| | 1 | |
Czyli na podstawie treści mamy równanie: |
| b2sinα = 2bh /:2b |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | b | | b | |
h = |
| b2sinα * |
| = |
| sinα ≤ |
| , ponieważ sinα ≤ 1 |
| | 2 | | 2b | | 4 | | 4 | |
18 paź 19:35