dd
cincin: Z powodu nieszczelności kranu kapie z niego woda, przy czym w ciągu pierwszej godziny spadło
10 kropel, a w ciągu każdej następnej 3 razy więcej kropel niż w godzinie poprzedniej. Wiedząc,
że kropla ma objętość 4*10−5 dm3, oblicz podczas której godziny kapiąca woda z kranu
przeleje wiadro o pojemności 12 litrów.
Proszę o pomoc z tym zadaniem.
3 sty 00:03
Eta:
"cincin" ( pewnie to.......wino kapie........

1kropla= 0,00004 l
1l = 25000 kropel
12l = 300 000 kropel
ciąg geometryczny : a
1=10 q=3
5(3
n−1)= 300 000 ⇒ 3
n−1= 60 000
3
n= 60 001 , 3
10= 59 049
więc wiadro przepełni się po ...........
3 sty 00:56
pigor: ..., z warunków zadania (a
n) ciąg geometryczny w którym:
a1=10kropel/h = 10*4*10
−5dm
3=
4*10−4litrów / h,
q=3,
oraz
n=? − szukana godzina, w której woda zacznie wylewać się z
12−to litrowego wiadra, zatem ilość wody , czyli
| | qn−1 | | 3n−1 | |
suma Sn>12 litrów ⇔ a1 |
| >12 ⇔ 4*10−4* |
| >12 /:4 ⇔ |
| | q−1 | | 3−1 | |
| | 3n−1 | |
⇔ 10−4* |
| >3 / *2*104 ⇔ 3n−1>6*10000 ⇔ 3n > 60001 ⇔ |
| | 3−1 | |
⇔
n=11 . odp. kapiąca woda przeleje wiadro w 11−tej godzinie ...
3 sty 01:22
Eta:
:
3 sty 01:24
pigor: ..., no tak, trzeba było nie grzebać się − jak zwykle. ...
3 sty 01:25
pigor: ... wyluzuj
Eta, naprawdę nie zaglądałem co się dzieje, a czy
tak, czy siak, to wkładam do swojej szuflady tylko swoje ... wypociny..
3 sty 01:29
Eta:
To jaką Ty masz szufladę? ( jeszcze Ci się nie przepełniła?
3 sty 01:32
pigor: ..., dobre pytanie : NIE, 273 strona A−4 ; dobranoc
3 sty 01:33