Rozwiąż kład równań
Damian: Rozwiąż układ równań
x+ay=1
x+2y=3
ax+4y=4
Proszę o sprawdzenie wyniku
2 sty 23:35
Ajtek:
A jaki jest wynik
2 sty 23:35
Damian: { x1=1
{ y1=0
{ a1=0
{ x2=3,5
{ y2=−5/20
{ a2=10
2 sty 23:36
Ajtek:
A jakieś obliczenia
2 sty 23:37
2 sty 23:49
Ajtek:
Aleś to zapisał, sprawdzam
2 sty 23:51
Ajtek:
Sprawdź redukcję po przeniesieniu wszystkiego na lewą stronę.
3 sty 00:01
Ajtek:
I nie dziel przez zmienną. Możesz zgubić jedno rozwiązanie!
3 sty 00:02
Ajtek:
Redukcja jest okej.
3 sty 00:03
Damian: hmm czyli szukać rozwiązań dla dla trójmianu?
3 sty 00:05
Ajtek:
x=0 też jest rozwiązaniem. Tak mi się wydaje
3 sty 00:07
Damian: Ale reszta wydaje się być w porządku?
3 sty 00:10
Ajtek:
Zrób całość od początku, dla świętego spokoju.
3 sty 00:11
Ajtek:
Zacznij liczyć od chwili podzielenia przez x.
3 sty 00:12
Damian: Dzięki, lecę liczyć
3 sty 00:19
Ajtek:
Pamiętaj, nigdy nie dziel przez zmienną, gubisz jedno rozwiązanie

. Najczęściej x=0, a jak
wiadomo pamiętaj cholero nie dziel przez 0
3 sty 00:24