Znaleźć objętość stożka wiedząc, że jego powierzchnia boczna po rozwinięciu jest
iza: Znaleźć objętość stożka wiedząc, że jego powierzchnia boczna po rozwinięciu jest półkolem o
promieniu5.
2 sty 23:10
pigor: ..., z warunków zadania masz :
l=5 dł. tworzącej stożka i niech r − dł. promienia jego
podstawy (koła) ,to
P
b=
12π*5
2=
252π i πrl= πr*5=
252π /:π ⇔ 5r=
252 ⇔
⇔
r=52=
2,5, zatem przekrój stożka to Δ równoboczny,
więc
H= 2,5√3 − dł. wysokości stożka , a wtedy jego objętość :
Vs= 13πr
2H=
13π*2,5
2*2,5
√3=
13π*2,5
3√3=
=
13* (
52)
3√3π=
12524√3 π =
15,625√3π [j
3] . ...
2 sty 23:39
iza: bardzo dziękuję za pomoc
2 sty 23:51