Napisz wzór funkcji
wietes: O funkcji liniowej f wiadomo, że przyjmuje wartości −8 dla x= −3 i przyjmuje wartości dodatnie
dla x>3. Napisz wzór tej funkcji i sporządź jej wykres. Dzieki
18 paź 19:03
AROB: pomogę
18 paź 19:05
AROB:

Dane są dwie wiadomości o funkcji:
− pierwsza: punkt (−3, −8)
− druga, to miejsce zerowe, czyli punkt (3, 0)
Punkty te podstawimy do wzoru funkcji liniowej: y = ax + b i powstanie układ równań:
3a + b = 0
−3a + b = −8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2b = −8 ⇒
b = −4
| | 4 | | 1 | |
3a − 4 = 0 ⇒ a = |
| =1 |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 4 | |
Zatem funkcja ma wzór: y = |
| x − 4 |
| | 3 | |
Dopowiem do rysunku, że prosta przetnie oś y w punkcie −4.
18 paź 19:19
wietes: pytanie tylko jedno, jak wydedukowałes ze miejscem zerwoym jest punkt(3,0)? czy nie jest tak że
jeśli wartosci są dodatnie dla x>3 to dla x=0 mogą być równe bądź mniejsze 0 czy nie tak?
A tak w ogole to dziekuje bardzo
18 paź 19:52
wietes: pomyłka chodziło mi o x=3
18 paź 19:58
wietes: dobra już kumam wszystko, na spokojnie było pomyśleć, dzieki
18 paź 20:02
wietes: dobra już kumam wszystko, na spokojnie było pomyśleć, dzieki
18 paź 20:02
AROB:
18 paź 20:35