ciag aryt
cincin: Zbadaj monotoniczność ciągu określonego wzorem: an=n2+3n
wg mnie nie jest monotoniczny, ale odp: rosnący
2 sty 22:50
dana: policz wyraz an+1 czyli wstaw za n liczbę (n+1), a następnie oblicz różnicę an+1 −an i
jak otrzymasz =0 to stały, jak liczbe ujemna to malejący a jak dodatnia to rosnący . pamiętaj
że n jest naturalną liczbą. powodzenia
2 sty 22:54
Radek:
an+1=(n+1)2+3(n+1)
an+1=n2+2n+1+3n+3
an+1=n2+5n+4
an+1−an=
=n2+3n−(n2+5n+4)
=n2+3n−n2−5n−4
=−2n−4=−2(n−2) więc ?
2 sty 22:56
cincin: dlaczego zatem ciag an=(n−3)2 nie jest monotoniczny?
2 sty 23:00
cincin: ?
2 sty 23:55
5-latek: Aby stwierdzic czy dany ciag a
n jest ciagiem momotonicznym to nalezy zbadac roznice
| | an+1 | |
an+1−an lub iloraz |
| |
| | an | |
Najpierw mozesz wypisac sobie kilka poczatkowych wyrazow tego ciagu i zobaczysz jaki ten ciag
moze byc . jednak ostateczne okreslenie jaki ten ciag jest to zbadanie albo tej roznicy albo
tego ilorazu
3 sty 00:06
Gustlik:

Można funkcją − to funkcja kwadratowa:
a
n=n
2+3n
y=x
2+3x
Liczę wierzchołek paraboli:
| | b | | 3 | |
p=− |
| =− |
| , czyli jest na minusie. |
| | 2a | | 2 | |
a>0 czyli ramiona w dół.
A więc po dodatniej półosi OX, gdzie znajdują się liczby naturalne (dziedzina ciągu) funkcja
rośnie, czyli ciąg też rośnie − patrz wykres.
Metoda "na funkcję" jest prostsza niż liczenie a
n+1−a
n i dla ciągów danych wzorami łatwych
do zbadania funkcji (liniowa, kwadratowa, homograficzna, wykładnicza i logarytmiczna) jest ona
łatwiejsza, choć tę "szkolną" też trzeba znać, bo nie poradzimy sobie przy ciagach np.
wielomianowych, wymiernych bardziej skomplikowanych niż homograficzne, czy przy ciągach typu
a
n=n! itd...
3 sty 01:11
5-latek: Gustlik 
Malenkie sprostowanie a>0 ramiona w gore
3 sty 01:15