wiek
Melassa: wiek pewnego obywatela w roku 1887 równał się sumie cyfr roku jego urodzenia. Ile on miał lat?
18 paź 18:45
R.W.16l: 1866 − 1+8+6+6=21
1887−21=1866
miał 26 lat
szczerze, robiłem to drogą eliminacji, a nie jakimś specjalnym sposobem...
18 paź 18:57
R.W.16l: jak wolisz, to poczekaj na bardziej profesjonalne rozwiązanie
18 paź 18:57
Bogdan:
(1800 + 10a + b) to rok urodzenia, a, b to cyfry.
Suma cyfr roku urodzenia = liczba lat = 1 + 8 + a + b = 9 + a + b.
1887 − (9 + a + b) = 1800 + 10a + b
| | 11 | |
78 = 11a + 2b ⇒ b = 39 − |
| a |
| | 2 | |
Wstawiamy w miejsce
a takie cyfry, aby w wyniku otrzymać cyfrę, bo b jest cyfrą.
a = 2 ⇒ b = 28, odpada,
a = 4 ⇒ b = 17, odpada,
a = 6 ⇒ b = 6, ok.,
a = 8 ⇒ b = −5, odpada.
A więc a = 6 i b = 6.
Rok urodzenia = 1800 + 6*10 + 6 = 1866.
Liczba lat = 1 + 8 + 6 + 6 = 21.
18 paź 19:36
R.W.16l: heh, ważne, że wynik ten sam
18 paź 19:42