l
Radek:

Punkt K należący do wnętrza kwadratu połączono odcinkami z wierzchołkami kwadratu.Oblicz kąty
trójkąta ABK wiedząc, że CDK jest równoboczny.
W odpowiedzi jest inaczej ?
2 sty 22:45
Radek: ?
2 sty 22:56
Radek: ?
2 sty 23:02
.: Zły rysunek. Narysuj sobie na kratkach papieru jak będzie to wyglądało. Dokładnie. Dwa trójkąty
równoboczne nie zmieścisz w ten sposób.
2 sty 23:06
ciekawsky: 120,30,30 powinno być
2 sty 23:11
pigor: ... , np. tak : musisz zauważyć, że jeśli ΔCDK − równoboczny,
to
ΔABK wcale taki nie jest tylko kolejno np. tak :
w ΔADK (180
o−30
o) : 2= 75
o ⇒ 90
o−75
o=
15o= |∡KAB|= |∡KBA) ,
zatem
|∡AKB|= 180
o−2*15
o=
150o i to tyle . ...
2 sty 23:18
Radek:
2 sty 23:21
Radek:
Po narysowaniu i zmierzeniu linijką stwierdziłem że te dwa trójkąty po bokach są równoramienne
ale jak to wykazać bez rysowania (zauważyć) ?
2 sty 23:23
Radek:
już wiem
2 sty 23:26
Eta:
2 sty 23:29
Radek:
Wyszło mi tak samo jak Pani a czy te kąty 75 przy k to katy wierzchołkowe ?
2 sty 23:31
Eta:

Nie ... to są kąty przy podstawie trójkąta równoramiennego
2 sty 23:35
Radek:
Czyli jak bez mierzenia linijką wykazać że ten trójkąt z boku jest równoramienny ?
2 sty 23:37
.: Trójkąt równoramienny to taki, który ma dwa boki równej długości. W tym przypadku długości a.
2 sty 23:40
Eta:
trójkąty AKD i BKC mają ramiona "a" i kąt między tymi ramionami 90o−60o= 30o
bo trójkąt CDK jest równoboczny o boku "a"
2 sty 23:42
pigor: ...,

. dziękuję Panie
Radku .
2 sty 23:44
Eta:

dla
Pana pigora
2 sty 23:44
Radek: Dziękuję Panie pigorze !
2 sty 23:54
Eta:
2 sty 23:54
Radek:

Na nokach trójkąta AB, BC i AC trójkąta równobocznego ABC wybieramy odpowiednio taki punkty D,E
i F tak,że AD=BE=CF udowodnij, że trójkąt DEF jest równoboczny
Ale jak to ładnie wykazać ? Na rysunku wszystko ładnie widać
3 sty 00:15
.:
Udowodnij, że trójkąty ADF, BED, CFE są przystające.
3 sty 00:20
Radek:
Dzięki
3 sty 00:23