prostokąt
gin: Pole prostokata jest równe 72. Gdyby jeden bok powiększyć o 2, a drugi zmniejszyć o 3, to pole
nie ulegnie zmianie. Wyznacz dł boków tego prostokata.
2 sty 22:44
pigor: ..., z warunków zadania :
ab=72 i (a+2)(b−3)=ab ⇔ ab=72 /*2 i ab−3a+2b−6=ab ⇔
⇔ 2ab=144 i (*)
2b=3a+6 ⇒ a(3a+6)=144 ⇔
⇔ 3
a(a+2) = 3*48= 3*
6*8, stąd
a= 6 i z (*)
2b=3*6+6=
24 ⇒
⇒
a=6 i b= 12 − szukane
długości boków prostokąta . ...
2 sty 22:59
mała: dzięki
2 sty 23:11
2 sty 23:24
pigor: ...,

ja ją rozumiem ...
2 sty 23:53