Proszę o pomoc
Sebas: Witam, proszę o pomoc Podaj najmniejszą liczbę całkowitą, która nie spełnia nierówności
2 sty 22:00
Ajtek:
Dziedzinę wyznacz.
2 sty 22:01
Sebas: sry ma być < lub równe.
x=3
2 sty 22:02
Sebas: dziedzina R/{3}
2 sty 22:02
Ajtek:
| 3x | |
| ≤2 Tak  |
| 2x−6 | |
Mnóż przez kwadrat mianownika.
2 sty 22:03
Sebas: o dokładnie tak.
Wyszło mi x(>lub równe)12
2 sty 22:04
Ajtek:
Wybacz, nie chce mi się liczyć

. Ja tylko podpowiadam.
2 sty 22:05
bezendu:
D=R\{3}
−2(x−12)(x−3)≤0 / :−2
(x−12)(x−3)≥0
Dokończ.
2 sty 22:06
Sebas: ok Jestem pewny ze mi dobrze wyszło tylko problem mam w tym jaka jesst najmniejsza liczba
całkowita, która nie spełnia nierówności
2 sty 22:07
Ajtek:
Że Tobie
bezendu się chce kodować

.
2 sty 22:07
bezendu: W końcu matura.
2 sty 22:08
Ajtek:
W sumie racja. Ja już ograniczam się tylko do wskazówek. Jak dłuższe kodowanie to "leń mi się
włacza"

.
2 sty 22:09
bezendu:
Ja też ograniczam się do wskazówek.
2 sty 22:09
Sebas:

3 jest najmniejszą liczbą całkowitą, która nie spełnia nierówności?
2 sty 22:12
Ajtek:
A co wywaliłeś z dziedziny?
2 sty 22:16
Sebas: 3 czyli 2 będzie najmniejszą?
2 sty 22:19
Sebas: 4*
2 sty 22:19
Ajtek:
Yhy

.
2 sty 22:19
Sebas: Dzięki Panowie. Jeszcze jedno pytanie odnośnie jednego działania które zrobił bezendu a
mianowicie: to przejscie
−x+12:2x−6
≤0
−2(x−12)(x−3)≤0 / :−2
nie rozumiem tego
2 sty 22:21
Ajtek:
Czego dokładniej nie rozumiesz? Opisz to.
2 sty 22:22
Sebas: 2 przed nawiasem i zmienionych znaków
2 sty 22:24
Sebas: i (x−3)
2 sty 22:24
Ajtek:
Okej. Już piszę

.
2 sty 22:25
Ajtek:
(
−x+12)(
2x−6)≤0
Z pierwszego nawiasu wyciąga −1 (zmienia znaki w nawiasie), z drugiego 2. −1*2=−2
−2(x−12)(x−3)≤0 /:(−2) dzielimy przez l. ujemną

zmiana znaku nierówności na przeciwny

(x−12)(x−3)≥0
2 sty 22:30
Sebas: Dzięki wielkie, już rozumiem. Jeszcze raz dzięki

!
2 sty 22:34
Ajtek:
/
*(2x−6)
2, chochlik
2 sty 22:34
Ajtek:
Powodzenia

.
2 sty 22:34
Sebas: zauważyłem ze tam miało być *. wstawie jeszcze jeden przykład ale to do sprawdzenia to jeśli
masz sił to luknij
2 sty 22:36
Ajtek:
Dawaj, tylko zapisz dobrze. Nie masz odpowiedzi?
2 sty 22:38