procenty
Ola: Cenę żelazka wynoszącą 60zł podniesiono o 12zł. O ile procent zdrożało żelazko? Po kilku
miesiącach obniżono nową cenę o 25%. Ile kosztuje żelazko po tej obniżce?
2 sty 21:52
Radek:
O 20% kosztuje 54 zł
2 sty 21:54
Ola: mógłbyś napisać jak to obliczyłeś?
2 sty 22:07
2 sty 22:09
pigor: ..., no to może "w pamięci" np. tak :
12zł liczby 60 zl , to
1260=
15=
20100=
20% o tyle % zdrożało,
no to to dalej, jeśli cenę 60+12=72zł obniżono o
25%=
14*72zł= 18zł, to 72−18=
54zł − nowa cena po obniżce . ...
2 sty 22:10
Ola: dziękuje
2 sty 22:14