Oblicz prędkości
Bogdan: Proszę o pomoc

!
2 metalowe kulki zderzają się doskonale sprężyście. Pierwsza z nich porusza się z szybkością
u1=2m/2 , a druga u2=3m/s. m1=1kg, m2=2kg
Z jaką szybkością będą poruszać się kulki, jeżeli:
a) prędkości kulek mają te same zwroty
b) −||− przeciwne zwroty
Wzory:
m1u1+m2u2=m1V1+m2V2
(m1u1
2)/2 + (m2u2
2)/2 = (m1V1
2)/2 + (m2V2
2)/2
Wazyl: a)Rozwiąż układ równań.
b)Pamiętaj o zmianie znaku przy jednej z prędkości.
To są żmudne obliczenia. Szczególnie że wyniki nie wychodzą "ładne" − to fizyka nie matematyka.
Ciepła herbata, ciepłe skarpetki i powodzenia