Liczby zespolone
mmmx: Mam pytanie dotyczące liczb zasolonych. Proszę o pomoc
Mam w zeszycie takie zadanie: obliczyć wyrażenie
Rez−3Imz=2 z=a z=a+bi Rez=a Imz =b
czyli w odp jest a=−1 b=5
czy w ogóle takie coś istnieje ?
2 sty 21:17
ja: nie,liczby zasolone nie istnieją
2 sty 21:19
mmmx: tego z=a nie ma tam być
2 sty 21:19
mmmx: ok ok

ale jak sobie ja uroimy
2 sty 21:20
PW: Ogórki małosolne − znam.
Liczby zasolone chyba jeszcze nie zostały zdefiniowane.
Tak jak zacząłeś:
a − 3b = 2
Takie równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań przy czym podane a=−1 i b=5 nie spełniają tego
równania,, a więc pewnie coś niedokładnie przepisane (jeśli tego z=a ma nie być).
2 sty 21:32
mmmx: a dałoby coś gdyby Rez−3Imz=z ?
2 sty 21:35
mmmx:
2 sty 21:44
Krzysiek: wtedy z=0 czyli nadal inna odpowiedź
2 sty 21:54