Logarytmy
Justa: Kochani jak w prosty sposób obliczyć a?
a
14=
√3
2 sty 21:05
Bizon:
... i teraz doprowadź do tej samej potęgi −
2 sty 21:08
Ajtek:
Podnieś do czwartej potęgi obie strony równania a0,25=√3
2 sty 21:09
Bizon:
albo:
a0,25=90,25 ⇒ a=
2 sty 21:11
Justa: | | 1 | |
Czyżby |
| ? Zaraz napisze moje obliczenia |
| | 2 | |
2 sty 21:15
Justa: | 1 | |
| miało być |
| 3 | |
2 sty 21:15
Justa: Po tym co masz wychodzi na to ze 9
2 sty 21:16
Justa: a14=√3 /()4
(a14)4=√81
a1=91
a=9
2 sty 21:22
5-latek: No tak wyszlo ze a=9
czy to jest dobrze latwo sprawdzic z definicji logarytmu logab=c jesli ac=b to sprawdz czy
91/4=√3
2 sty 21:23
Ajtek:
2 sty 21:23
ja:
2 sty 21:24
Justa: Dziękuje
2 sty 21:26
Ajtek:
Powodzenia

.
2 sty 21:33