procenty
Ola: uzasadnij, że bezrobocie wzrosło z 10% do 12% , to znaczy, że bezrobocie wzrosło o 20% .
proszę o pomoc, jutro mam poprawę a zupełnie tego nie rozumiem
2 sty 21:02
2 sty 21:04
Ola: w mianowniku 10 bo to liczba początkowa, tak?
2 sty 21:06
Ostry :D: Nie chcę źle podpowiedzieć ale wydaje mi się że (12−10)10 = 210 czyli nasze 20% to
210 całości . 210 =20% Mnożymy przez 100% aby wynik wyszedł nam w %.
2 sty 21:16
Ola: kurczee, mam z tym zupełny problem. Jutro poprawa ja nadal nie potrafie tych procentóww.. nie
zdam przez matme : //
2 sty 21:20
pigor: ..., uzasadnij, że jeśli bezrobocie wzrosło z 10% do 12% , to znaczy,
że bezrobocie wzrosło o 20% .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
I. to może tak :
tu zmiana o 1pp liczby 10% to
110 część =
10100= 10%,
więc wzrost o 2pp z 10% d0 12% , to 2*10%=
20% − szukany wzrost
−−−−−−−−−−−−−−−
II. lub...

tak :
12= (100+x)%*10 /*10 ⇔ 120= 100+x ⇒ x=20 ⇔
x%=20%
−−−−−−−−−−−−−−−
III. albo po prostu tak :
| | 20 | |
2%= x% *10%, czyli x= 210= |
| = 20% i tyle . ...  |
| | 100 | |
2 sty 21:37
Ola: wielkie dzięki
2 sty 21:41