Koło
Staff: 1. Kulę o promieniu 10 cm przecięło płaszczyzną. Otrzymany przekrój jest kołem o srodku
oddalonym od środka kuli o 7 cm. Oblicz pole koła.
2. Kulę o promieniu 10 cm przecięło płaszczyzną. Otrzymany przekrój jest kołem o polu równym
16π cm 2. Oblicz odległość środka tego koła od środka kuli.
18 paź 18:25
AROB: Pomagam
18 paź 19:48
AROB:

Piszę ponownie, gdyż miałam kłopot z wysłaniem, zacięło się i musiałam skasować.
Więc:
Zad.1. r= 10 cm
d = 7 cm r
1 = ?
d
2 + r
12 = r
2
49 + r
12 = 100
r
12 = 51 , czyli P = πr
12 =
51π [cm2]
Zad. 2. r = 10
πr
12 = 16π cm
2 d = ?
πr
12 = 16π
r
12 = 16 ⇒ r
1 = 4 cm
Dalej jak w zad.1: d
2 + r
12 = r
2
d
2 + 4
2 = 10
2
d
2 = 84 ⇒
d = √84 = 2√21[cm]
18 paź 21:12
Staff: Dziekuje za pomoc!
19 paź 14:58