Wielomiany
Daaawidek: Chodzi mi o reszte w zadaniach z wielomianami . R(x) = ax + b , tak jest w przykladach i
zadaniach . Ale chodzi mi o to czy to jest jedyna postac reszty z dzielenia czy moze byc ax2
+ bx + c ?
Przykladaowe zadanie
2. Reszta z dzielenia wielomianu W przez x−3 jest równa 14, a reszta z dzielenia W przez x+2
jest równa 4. Znajdź resztę z dzielenia wielomianu W , przez trójmian q(x)=x2−x−6
R(x)=ax+b
Q(x)=x2−x−6=(x−3)(x+2)
{W(3)=14=R(3)
W(−2)=4=R(−2
{3a+b=14 skad wiadmo ze reszta bedzie ax+ b , a nie inna
?
−2a+b=4
a = 2
b= 8
R(x)=2x+8
2 sty 20:36
Wazyl: Jeżeli dzielisz przez wielomian n stopnie, reszta może byc co najwyżej n−1 stopnia.
Dzielę przez W(x)=x100 ......+x+2 to reszta może być co najwyżej ax99+bx98....+cx+d
2 sty 20:44
Daaawidek: dziekuje , juz rozumiem
2 sty 20:53