Geometria analityczna.
Magda: Napisz równanie okręgu:
a) przechodzącego przez punkt P=(1,0) i stycznego do prostych określonych równaniami x+y−2=0
oraz x+y+3=0
b) o promieniu 3, który jest styczny do osi y i prostej o równaniu x+y=0
Proszę o jakąkolwiek pomoc.
2 sty 20:01
bezendu:

Widzisz już ?
2 sty 20:11
Magda: Nie bardzo
2 sty 20:19
bezendu:
Kolejna wskazówka: odległość punktu od prostej.
2 sty 20:21
5-latek: | | |C2−C1| | |
Jest wzor na odlegolosc miedzy prostymi d= |
| |
| | √A2+B2 | |
Polowa odleglosci to promien tego okregu
Teraz sie zastanow jakie bedzie rownanie prostej na ktorej bedzie lezal ten srodek ?
To byla wskazowka do zadania nr 1
2 sty 20:26
Magda: | | 5 √2 | | 25 | |
obliczyłam i wyszło |
| czyli r2= |
| |
| | 2 | | 8 | |
2 sty 20:26
5-latek: Poprawiam chochlika

Tam we wzorze na d w liczniku ma byc |C−1−C−2| .
2 sty 20:33
5-latek: I znowu chochlik . czes przestac pisac

ma byc oczywiscie |C
1−C
2| Teraza OK
2 sty 20:35
Magda: może ktoś podpowiedzieć z tym rownaniem prostej na ktorej lezy srodek?
2 sty 21:21
Magda: Proszę bardzo zależy mi na tym zadaniu.
2 sty 21:44