Planimetria
XYZ:

POMOCY!
Dany jest trójkąt prostokątny ABC (rysunek wyżej) Punkt D jest środkiem odcinka AC. Wykaż, że
trójkąty ABC i ADE są podobne. Oblicz długość odcinka DE, jeśli [BC]=5 i [CD]=6
2 sty 19:58
+-: Czego nie rozumiesz
2 sty 20:08
XYZ: (cd+x)
2+bc
2=ab
2
36+x
2+25=cb
2
ab
2=
√61x
2 
Nie wiem
Pomoże ktoś?
2 sty 20:52
Eta:

trójkąty ABC i DAE są podobne z cechy (kkk)
| | 5 | | 12 | |
to: |
| = |
| ⇒ x=........ |
| | x | | 6 | |
i tyle w temacie
2 sty 20:56
+-: NIe wiem na jakiej podstawie
Eta zmieniła rysunek wykonany przez XYZ
XYZ punkty oznaczamy dużymi literami,przyjmuje twoje znnaczenia z tą poporawką
1) Trójkąty ABC i ADE są podobne gdyż posiadają wspólny kąt BAC=DAE i posiadają kąty
BCA=DEA=90
o Trzeci kąt jest równy gdyż każdy trójkąt ma sumę kątów 180
o
2) CA=2*CD =12
AB=
√122+52=
√169=13
| BC | | AB | | DA*BC | |
| = |
| →DE= |
|
|
| DE | | DA | | AB | |
3 sty 00:07
Eta:

( źle spojrzałam na ten rys.
3 sty 00:09