Geometria analityczna
Klaudia: Oblicz pole trójkąta, którego wierzchołkami są środki okręgów o równaniach x
2+y
2+4x−2y−15=0 i
x
2+y
2−4x+2y−5=0 oraz punkt A przecięcia się prostych o równaniach x+2y−5=0 i 3x−y+1=0,
| 3 | | 16 | |
obliczyłam punkty S1=(−2,1) s2=(2,−1) A=( |
| , |
| ), ale mam problem obliczeniem |
| 7 | | 7 | |
pola tego trójkąta proszę o pomoc.
bezendu:

x
2+y
2+4x−2y−15=0
(x+2)
2−4+(y−1)
2−1−15=0
(x+2)
2+(y−1)
2=20 A=(−2,1)
x
2+y
2−4x+2y−5=0
(x−2)
2−4+(y+1)
2−1−5=0
(x−2)
2+(y+1)
2=10 B=(2,−1)
x+2y−5=0
2y=−x+5/2
y=−0,5x+2,5
3x−y+1=0
−y=−3x−1 /*(−1)
y=3x+1
3x+1=−0,5x+2,5 /*2
6x+2=−x+5
7x=3
Wzór na pole trójkąta o wierzchołkach masz podany w tablicach maturalnych.