Oblicz wartość oczekiwaną i wariację zmiennej losowej
Martyna1549: Dane są niezależne zmienne losowe X i Y. Oblicz wartość oczekiwaną i wariację zmiennej losowej
z=2x+3y, Jeśli E(x)=4, D(x)=1, E(Y)=6, D(Y)=2
Proszę o pomoc, nie mam pojęcia jak się za to zabrać
2 sty 19:11
2 sty 19:24
Martyna1549: Bardzo dziękuję, dużo mi wyjaśniła informacja że D
2 (Z) oznacza wariacje

Czyli EZ=26 ?
D
2 (Z)=40 ?
2 sty 19:44
Martyna1549: D2(2X)+D2(3Y)=4D2(X)+9D2(Y)
czy zawsze podnosimy do kwadratu tą liczbę która jest z nawiasie?
2 sty 19:50
Krzysiek: Popatrz na te linki tam są nawet dowody tych wzorów.
A co do tego ile wynosi D2(Z)
zależy czy te dane są dobrze przepisane i czy tam miały byś podane wariancje czy odchylenie.
2 sty 19:57
Martyna1549: Dane są podane na pewno dobrze, sprawdzałam dwa razy

Czyli mogę to tak podstawić : 4*1+9*2
2=40, bo nie jestem pewna czy można zastąpić D
2(x) tymi
liczbami które miałam podane.
Właśnie patrze i np nie rozumiem, jeśli 1. D
2(c) = 0, to zawsze D
2(c) wynosi zero? tak
szczerze to te wszystkie wyjaśnienia tam to mi nic nie mówią
2 sty 20:16
Krzysiek: D2(c)=0
czyli wariancja ze stałej to zero.Tu nie masz takiego przypadku.
D2(X+Y)=D2(X)+D2(Y)+2Cov(X,Y)
ale X i Y są niezależne więc Cov(X,Y)=0
2 sty 20:30