NWD
123: Obliczyc NWD przy uzyciu algorytmu Euklidesa liczb 287 i 14 bardzo prosze o pomoc
robilem to tak
287=20*14+7
20=14+6
7=6+1
ale nic mi nie wychodzi
2 sty 19:04
norka:
8 lip 21:19
Saizou :
287:14=20 r 7
14:7=2 r 0
NWD(287,17)=7
8 lip 21:28
Janek191:
?
8 lip 21:40
Marcin:
(287, 14)
287−14=273 (273, 14)
273−14=259 (259, 14)
259−14=245 (245,14)
.
.
.
35−14=21 (21,14)
21−14=7 (7, 14)
14−7=7 (7, 7)
NWD=7
8 lip 21:53
Saizou : Marcin za dużo roboty
8 lip 21:57
Mila:
Dobrze Marcin, ale możesz skrócić ten proces.
287:14=20 +r. 7
NWD(287−20*14,14)=NWD(7,14)=NWD(14−7,7)=NWD(7,7)=7
8 lip 22:13
Mila:
Równanie dla
Saizou i
Marcina
8 lip 22:32
Saizou :
[x]=k k∊C
k≤x<k+1
9k≤10k−10<9k+9
9k≤10k−10 10k−10<9k+9
−k≤−10 k<19
k≥10
10≤k<19
k∊{10,11,12...18}
| | 1 | | 2 | | 8 | |
x∊{10,11 |
| ,12 |
| ...19 |
| } |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
8 lip 22:50
Marcin: Ja tylko pokazałem jak kto mniej więcej ma działać (a bardziej jak działa sam algorytm). Meczu
nie oglądacie?
8 lip 22:59
Saizou : Barzylia do domu.........ups... już jest w domu
8 lip 23:02
Mila:
Oglądamy i podziwiamy.
8 lip 23:04
Saizou : | | 8 | |
palec mi się omsknął  miało być 18 |
| |
| | 9 | |
8 lip 23:07
Mila:
To pięknie, szybko rozwiązałeś.
8 lip 23:17
Saizou :
Milu kochana wakacje są, po 10 się wezmę do nauki

obiecuję xd
8 lip 23:19
Marcin: Albo mam jakąś lukę w pamięci, albo to nowy materiał.. Jak mam rozumieć jak coś jest w takim
nawiasie: []?

Dodam tylko, że co do materiału na studia, to coś tam patrzyłem na granice.
8 lip 23:21
Saizou : ale tam leci wszystko analogicznie
8 lip 23:21
Saizou : to jest symbol części całkowitej liczby rzeczywistej
8 lip 23:22
8 lip 23:22
Marcin: Czyli to nie jest materiał ze szkoły średniej

Wszystko przede mną
8 lip 23:24
Mila:
Owszem , może być z LO. Program R.
8 lip 23:29
Marcin: No ja się nie spotkałem na rozszerzeniu z czymś takim.
8 lip 23:58
Mila:
Bo to jest RR.
Nie każdy nauczyciel o tym wspomina, na pewno są takie zadania na zajęciach Koła mat.
W zbiorach Kurczab, Świda, są takie zadania z cechą liczby.
Zresztą w gimnazjum na zajęciach koła też .
9 lip 00:09
Marcin: No ale mi bardziej chodziło o obowiązkowy program ze szkoły średniej. Taki jakiego wymagają od
nas na maturze

Tak to i owszem
9 lip 00:13
Saizou :
albo samemu ogarniać
9 lip 00:13