Granice funkcji dwóch zmiennych
sławuuuu: Granice funkcji dwóch zmiennych. Zbadać istnienie granic
(x,y)→(2,0)
Jak się za to zabrać ?
2 sty 18:37
Krzysiek: podstawienie:
x=2+rcosα
y=rsinα
r→0
| | sin(r2(2+rcosα)sin2α) | |
sin((2+rcosα)r2sin2α)/r2= |
| *(2+rcosα)sin2α→ |
| | r2(2+rcosα)sin2α | |
→2sin
2α
granica nie istnieje bo zależy od 'α'
2 sty 18:45
sławuuuu: Da się to też zrobić podstawiając dwie pary ciągów i wykazując że mają inne granice ?
2 sty 18:48
Krzysiek: zapewne tak i korzystając z tego,że sint/t→1 dla t→0. Tylko nie chciało mi się szukać takich
podciągów.
2 sty 18:57