jerey: 2cosx=−1
moglby ktos zobaczyc moje rozwiazanie? bo jak rysuje wykres to troche inaczej wychodzi
x
2=U−{5}{3}π+2kπ
2 sty 18:20
2 sty 18:21
jerey: | | 2 | |
z wykresu wychodzi ze x1 = |
| π+2kπ i to samo tylko ze ze znakiem − .Gdy robie metodą |
| | 3 | |
| | 4 | | 5 | |
obliczeniowa zamiast |
| π wychodzi |
| moze mi ktos to rozpisac? |
| | 3 | | 3 | |
2 sty 18:23
jerey: zerknie tu ktoś?
2 sty 18:41
pigor: ..., może np. tak :
2cosx= −1 ⇔ cosx= −
12 ⇔ cosx= −cos
π3 ⇔
cosx= cos(π−π3) ⇔
⇔ x= π−
π3+2kπ v x= −π+
π3+2kπ ⇔ x=
23π+2kπ v x= −
23π+2kπ ⇔
⇔ x=
23π+2kπ v x= 2π−
23π+2kπ ⇔
⇔
x= 23π+2kπ v
x= 43π+2kπ , k∊C i można zakończyć , ale ja lubię
tak kończyć ...

⇔
x= 23π(1+3k) v
x= 23π(2+3k) , k∊C. ...
2 sty 18:47
jerey: kurde, zapomniałem ze w 4 cwiartce cosinus jest dodatni i tak rozpisywałem cosinusa
| | π | |
(2π− |
| ) . ale teraz juz wiem, uswiadomiłeś mnie , dzieki  |
| | 3 | |
2 sty 18:52