Wzór ogólny ciągu
Renewerek: Wzór rekurencyjny ==> Wzór ogólny
Podać wzór ogólny na n−ty wyraz ciągu (an) określonego wzorem rekurencyjnym:
a) a1=5 , an+1=an+2 dla n≥1
mi wyszło an=10n +10
moze ktos to sprawdzić ? W sumie to nie jest trudne, ale jak nie znam odpowiedzi ... to mnie to
dręczy
2 sty 18:17
Maslanek: Kolejne wyrazy różnią się o dwa.
2 sty 18:20
Krzysiek: Widać,że jak policzysz a1 , to otrzymasz 10+10=20 a nie 5.
2 sty 18:22
Renewerek: r=2 wiem wiem , ale czy tak wyglada wzor ogólny ?
2 sty 18:22
Renewerek: a1=5
an+1=an+2
a2=7
r=2
i teraz
an=5(n−1)2
an=5(2n−2)
an=10n−10
2 sty 18:24
Renewerek: dobrze jest ?
2 sty 18:26
Renewerek: nie no chyba zle
2 sty 18:31
Renewerek: an=2n−3
2 sty 19:32
Renewerek: an=2n+3
2 sty 19:33