p
RS:

Rozważamy prostokąty, których dwa wierzchołki leżą na odcinku łączącym punkty wspólne osi Ox i
paraboli o równaniu y = x
2−6x+5 , a dwa należą do tej paraboli. Wyznacz współrzędne
wierzchołków tego prostokąta, który ma największy obwód
x
1=1 x
2=5
No i tyle zrobiłem. Proszę o jakieś wskazówki do zadania.
2 sty 18:14
Mila:
Podpowiedź:
Te dwa punkty (wierzchołki prostokąta) leżą miedzy 1 i 5.
Punkty A i B będą symetryczne względem osi symetrii tej paraboli.
Rozwiązuj.
Będę po 20.
2 sty 18:21
Bizon:
... no to właściwie niewiele zrobiłeś −
2 sty 18:22
RS:

Oś symetrii x=3
punkt symetrii K=(3,0)
?
2 sty 18:29
Bizon:
2 sty 18:33
Bizon:

wierzchołki Twego prostokąta to
A=(x
A, x
A2−6x
A+5)
B=(x
B, x
A2−6x
A+5)
C=(x
B, 0)
D=(x
A, 0)
2 sty 18:41
Bizon:
... dalej poradzisz

−
2 sty 18:43
RS: oczywiście. Dzięki
2 sty 18:44
Bizon: −
2 sty 18:59