Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu...
Paulina: Hey. Nie wiem jak wykonać powyższe zadnia i potrzebuję pomocy.
Zadanie 1
Wielomian W przy dzieleniu przez x −1, x −2, x−3 daje odpowiednio reszty 1,2,3. Wyznacz resztę
z dzielenia wielomianu W przez iloczyn (x –1)(x –2)(x−3).
Zadanie 2
Reszta z dzielenia wielomianu W przez (x−2) jest równa 5. Reszta z dzielenia tego samego
wielomianu przez (x−3) wynosi 7.
Wyznacz resztę z dzielenia W przez iloczyn (x−2)(x−3).
18 paź 18:09
Paulina: Nikt mi nie pomoże ?
18 paź 19:33
Andrzej: Ja pomogę, zaraz napiszę Ci drugie zadanie, pierwsze może wtedy dasz radę sama.
18 paź 19:49
Paulina: Ok. To drugie w takim razie poproszę
18 paź 19:52
Andrzej: Po pierwsze: reszta z dzielenia przez wielomian drugiego stopnia jest wielomianem stopnia co
najwyżej pierwszego, czyli jest postaci ax + b.
Po drugie: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez (x−p) jest równa W(p) − tłumaczę dlaczego:
W(x) = Q(x) * (x−p) + R, gdzie Q(x) oznacza wynik dzielenia, R oznacza resztę
podstawiam do tego równania x = p, otrzymując
W(p) = Q(p) * (p − p) + R, ale (p − p) = 0, stąd W(p) = R
Zapis dzielenia przez (x−2)(x−3) wygląda tak:
W(x) = Q(x)(x−2)(x−3) + ax + b
podstawiam x = 2, potem x = 3
W(2) = Q(2)(2−2)(2−3) + 2a + b czyli 2a + b = 5
W(3) = Q(3)(2−3)(3−3) + 3a + b czyli 3a + b = 7
z tego układziku równań wychodzi a = 2 i b = 1
a więc szukana reszta jest równa 2x+1
18 paź 19:58
Paulina: Dziękuje bardzo za pomoc.
18 paź 21:42