pochodne zadania tekstowe
Alois~:

1. W dane koło o promieniu r wpisano trójkąt równoramienny. Zbaadć przebieg zmiennosci pola S
trojkata
różowy kat jako 360−2x
czerwony jako x
r
2 1/2 2sinx + r
2 1/2 sin(360−2x)= r
2 sinx +r
2 sin(360−2x) 1/2
i teraz co z tym dalej

to nie wiem

2.w dane półkole o promieniu r wpisano trojkat rownoramienny ktorego wierzcholek lezy w srodku
kola. zbadac przebieg zmiennosci pola S tego trojkata. i to mam tylko czy okej

1/2 r
2 sinx =P
P' = −1/2 cosx r
2
−1/2 cosx r
2=0
cosx = 0
x=π/2
czyli podstawiam 1/2 r
2 sin 90 =1/2 r
2 ( i to sie zgadza z odpowiedzia niby.. )
3. zbadac przebieg zmiennosci pola S trapezu wpisanego w dane połkole o promieniu r , gdy
jedna z podstaw trapezu jest srednica kola.
moje obliczenia:
1/2 c 2r sin x + 1/2 a c sin( 180−x) = rc sinx + 1/2 ac sinx
i jak dalej ? bardzo proszę o pomoc
2 sty 18:12
Alois~:
x
180−X
2 sty 18:17
Alois~: baardzo proszę o pomoc
2 sty 18:49
Eta:

Z trójkąta ABD : c= 2r*cosα
z trójkąta AED : x= c*cosα= 2rcos
2α
zatem: a= 2r−2x = 2r−4rcos
2α
teraz podstaw te dane do wzoru na S(trapezu)
S(α)= ...........
policz pochodną po "α"
S
'(α)=.........
Znajdź jej miejsce zerowe
S
'(α)=0 i powinnaś otrzymać
α= 60o
Powodzenia
2 sty 19:46
Alois~: dzięki Eta

już licze, pozapominało się wszystko z geometrii
a mogę prosić jeszcze o 1 i 2 zadanie ?

baardzo bardzo ważne
2 sty 21:38
Alois~: coś się nie moge doliczyć

podstawione, pogrupowane :
=− 4r
2 sin
2α+ 4r
2 cos
2α − 12 r
2 sin
2α cos
2α=
z 1 trygonometrycznej podstawiam i wyszło
=−4r
2 − 4r
2 cos
2α + 12 r
2 cos
4α
i teraz pochodna i się doliczyc nie moge pewnie błędy robie

tylko nie wiem czy tu czy wyżej
−4r
2 2 cosα(−sinα) + 12 r
2 4 cos
3α(−sinα)
2 sty 22:44
Alois~: moze ktos spojrzec ?
3 sty 00:10
Eta:
S= rcsinα+0,5acsinα ⇒S= csinα(r+0,5a)
S(α)= 2rsinα*cosα(r+r−2rcos
2α)
S(α)= 4r
2*sin2α(1−cos
2α)
S(α)=4r2*sin2α*sin2α
teraz licz pochodną po "α" ..... ( bo mnie już się nie chce
3 sty 00:21
Alois~: a mi jakies bzdury powychodzily..

dzięki Eta !
3 sty 01:22
Eta:
3 sty 01:26