oblicz całkę nieoznaczoną metodą podstawiania
karola: ∫xcos3 x2 dx
2 sty 17:47
Krzysiek: najpierw podstawienie:
t=x2
2 sty 17:57
Maslanek: Podstawienie t=x2 i przez części
2 sty 17:57
karola: nie pasuje bo odp: 1/2 sin x2 −1/6 sin3x2 +C
2 sty 18:15
Krzysiek: co nie pasuje?
pokaż jak liczysz. później po podstawieniu t=x2 można wykonać inne podstawienie
2 sty 18:20
karola: po podstawieniu wychodzi mi 1/2 (xcos3t − 3∫ xcostsint)
2 sty 18:51
Krzysiek: 
po pierwsze po podstawieniu nie możesz mieć i 'x' i 't'...po drugie musisz mieć 'dt'
po trzecie skąd takie coś otrzymałaś? wygląda na całkowanie przez części a miało być wykonane
podstawienie...
2 sty 18:55
karola: aaa przepraszam, źle spojrzałam
wyszło 1/2 ∫cos3t dt
2 sty 19:00
Krzysiek: ok i teraz cos3t=cost(1−sin2t)
i podstawienie z=sint
2 sty 19:14
karola: i wychodzi mi 1/2∫(1−z)dz= 1/2∫dz − ∫zdz=1/2z−1/4z2=1/2sinx2−1/4(sint)2=1/2sinx2 −1/4
sinx4
2 sty 19:26
Krzysiek: źle, powinno być 1/2∫(1−z2)dz
2 sty 19:27
2 sty 19:30