matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz całkę
parzon:
∫(sinx − cosx)
2
dx
2 sty 17:35
pigor:
..., np. tak : ∫(sinx − cosx)
2
dx= ∫(1−2sinxcosx) dx= ∫dx−∫sin2xdx= ∫dx−
1
2
∫2sin2xdx= = x−
1
2
(−cos2x) = x+
1
2
cos2x +C . ...
2 sty 17:41