Całka nieoznaczona
Kafka: Mam problem z jedną całeczką, którą muszę obliczyć metodą podstawiania:
∫ 2x2x3−17.
Proszę o pomoc.
2 sty 17:26
ZKS:
Podstaw x3 − 17 = t.
2 sty 17:28
Kafka: Właśnie tak robiłam, ale jak podstawię x3−17=t to wtedy do moje dt=3x2 dx, a ja potrzebuję
przecież do zastąpienia 2x2 dx... Dlatego mam problem...
2 sty 17:31
ZKS:
To przez ile musisz przemnożyć 3x2 aby otrzymać 2x2?
2 sty 17:36
Kafka: No razy 23, ale kiedy mam to zrobić...
2 sty 17:49
ZKS:
Przecież
| | 2x2 | | | |
∫ |
| dx = |
| dx. |
| | x3 − 17 | | x3 − 17 | |
2 sty 17:51
Kafka: Bardzo dziękuję!
2 sty 18:50