EGZAMIN
werA: .Oblicz Ppc ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego krawędź podstawy wynosi 6cm a
krawędź boczna 5cm.
. Ppb stożka jest równie 216π cm2, a stosunek jego tworzącej do promienia podstawy wynosi
2;1. Oblicz V stożka
. Pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 90cm2.
Oblicz wymiary graniastosłupa, wiedząc, że suma długości wszystkich krawędzi jest równa 48cm.
2 sty 16:51
werA: Pomoze ktos ?
2 sty 17:01
Kaja: h − dł. wysokości ściany bocznej
h
2+3
2=5
2
h
2=16
h=4
P
p=6
2=36
P
c=36+48=84
2 sty 17:04
Kaja: Pb=πrl
πrl=216π/:π
rl=216
l=2r
zatem r*2r=216 /:2
r2=108
r=6√3
l=12√3
h − dł. wysokości stożka
h2+r2=l2
h2+108=432
h2=324
h=18
V=πr2*h
V=108π*18=...
2 sty 17:08
Kaja: | | 1 | | 1 | |
tam jest błąd w V, pomnóz to jeszcze przez |
| , bo V= |
| *πr2*h |
| | 3 | | 3 | |
2 sty 17:09