Koszt krańcowy itp.
Nieznajomy : Czy mógłby mi ktoś pomóc w tym zadaniu ?
Dana jest funkcja kosztu całkowitego K(x) i funkcja ceny p(x) zależne od wielkości sprzedaży x:
K(x)= 0,000002x3 (to jest do potęgi 3) − 0,03x2 + 400x + 80000
P(x)= 600− 0,05x
Wyznaczyć koszt krańcowy , dochód krańcowy i zysk krańcowy dla wielkości sprzedaży x=2000.
Wyniki obliczeń zinterpretować .
Z góry dziękuję za rozwiązanie
2 sty 16:48
morfik: Koszt krańcowy, to pochodna kosztu całkowitego czyli K'(x)=3razy0,00000x2−0,06x+400.
Podstaw za x 2000 i będziesz miał koszt krańcowy.
2 sty 17:23