Wielomiany rozkład na czynniki+parametr
krezz: 1)
Dla jakich wartości parametru m równanie x
3−2(m+1)x
2−(m
2−3m)x=0 ma trzy rozwiązania z
których dwa mają przeciwne znaki?
2)
Rozłóż wielomian na czynniki W(x)=−x
3+1
14x
2+1
34x−
12
Błagam o pomoc

2 sty 16:13
Piotr 10: Zad 1/
Wskazówka: Wyłącz przed nawias ''iks''
2 sty 16:13
krezz: A potem jeden z wyników zero, a drugi większy niż zero? (Z viete'a x1+x2>0 x1x2=0)
2 sty 18:02
5-latek: Jesli rownanie kwadratowe ma miec rozwiazania przeciwnych znakow to x1*x2<0
Na temat sumy nic nie mozesz powiedziec jaki bedzie zwrot bo nie wiesz
I jeszce delta >0
2 sty 18:10
krezz: Aha czyli jedym z rozwiązań ma być zero a dwa pozostałem spełniają ten warunek?
2 sty 18:50
pigor: hmm...

, różnych znaków to x
1x
2<0, a przeciwnych
znaków, to znaczy, że
x1= −x2 ⇔
x1+x2= 0 , wg. mnie .
2 sty 18:56
krezz: No właśnie dlatego się zastanawiam w odpowiedziach jest że m ∊ (0,3)
2 sty 19:01
pigor: ..., rozłóż wielomian na czynniki
W(x)= −x3+114x2+134x−12 .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− np. tak :

W(x)= −x
3+1
14x
2+1
34x−
12= −
14(4x
3−5x
2−7x+2)=
= −
14(4x
3+4x
2−9x
2−9x+2x+2)= −
14(4x
2(x+1)−9x(x+1)+2(x+1))=
= −
14(x+1)(4x
2−9x+2)= −
14(x+1)(4x
2−8x−1x+2)= −
14(x+1)(4x(x−2)−1(x−2))=
=
−14(x+1)(x−2)(4x−1}= −
14(x+1)(x−2)*4(x−
14)=
−(x+1)(x−2)(x−14).
2 sty 19:14