jak rozwiązać
Konrad: Jak rozwiązać :
(x−1)(2x2+2x−4)≥0
2 sty 16:12
Konrad: Proszę o pomoc :
|x3−6x2+9x−4|>x3−6x2+9x−4
2 sty 16:19
bezendu:
2(x−1)(x2+x−2)≥0 / :2
(x−1)(x2+x−2)≥0
w nawiasie policz Δ
2 sty 16:20
Aga1.:

Obliczasz miejsca zerowe przyrównując każdy nawias do 0.
Rysujesz wężyk od góry z prawej strony uwzględniając krotność pierwiastków.
Zapisujesz odp.
2 sty 16:21
Konrad: Czyli odpowiedź wychodzi x∊<−2,∞) ?
2 sty 16:44
Aga1.: Tak.
2 sty 16:45
Konrad: Dziękuje

zastanawiam się jeszcze nad tym :
|x3−6x2+9x−4|>x3−6x2+9x−4
2 sty 16:46
Kaja: rozwiąż to sobie w odpowiednich przedziałach. zauważ, że x3−6x2+9x−4=(x−1)(x−3)(x−4)
sprawdź dal jakich x (x−1)(x−3)(x−4)≥0, a dla jakich (x−1)(x−3)(x−4)<0.
2 sty 16:50
pigor: ..., np. tak :
1.
(x−1)(2x2+2x−4) ≥0 ⇔ (x−1) (2x
2−2x+4x−4) ≥0 ⇔
⇔ (x−1) (2x(x−1)+4(x−1))= 0 ⇔ (x−1)(x−1) (2x+4)= 0 ⇔ (x−1)
2*2 (x+2)= 0 ⇔
⇔ x−1=0 v x+2=0 ⇔ x=1 v x= −2 ⇔
x∊{1,−2} − szukane rozwiązanie, przy
czym
x=1 − pierwiastek dwukrotny (krotności 2) . ...
2 sty 16:51
pigor: .. o kurcze, przepraszam, to jest nierówność , więc
(x−1)2(x+2) ≥ 0 ⇔ x ≥ −2 ⇔ x∊[−2;+∞) .
2 sty 16:55
Aga1.:

Metoda graficzna
f(x)=Ix
3−6x
2+9x−4I kolor niebieski
g(x)=x
3−bx
2+9x−4 kolor czerwony
Odp x≠1 i x≠4
2 sty 16:57
Konrad: Aga1 odpowiedź chyba powinna wyjść x∊(−∞,4) −{1} jeśli się pomyliłem to popraw mnie.
2 sty 17:30