Walec
Kasia: Jak obliczyć pole powierzchni bocznej walca, gdy mam podaną objętość
V=18√3π, i przekątną przekroju osiowego walca nachyloną pod kątem 30 stopni
do płaszczyzny podstawy
2 sty 15:50
daras: z przekątnej i kosinusa obliczasz średnica potem obwód podstawy
z objętości wysokość
Pole prostokąta=obwódxwysokośi mysleć
2 sty 16:02
Kasia: chyba jestem ciemna, bo nie wiem, jak ruszyć
2 sty 19:43
5-latek: To trzeba napisac −−− potrzebuje gotowca OK?
2 sty 19:52
Kasia: potrzebuję gotowca, ale z wytłumaczeniem.
2 sty 19:54
dero2005:

dane: V,
robisz układ równań
z układu wyliczasz d i h
z wzoru
πdh = P
b wyliczasz pole boczne
2 sty 20:14
daras: Kasiu zapal światło to ci sie rozjaśni!
4 sty 08:03
Kasia : V=πr2*h
πr2*h=18√3π
i z tego muszę obliczyć r?
7 sty 12:28
dero2005:
d
3 = 216
d = 6
h = 2
√3
P
b = πdh =
7 sty 17:50
Kasia : Wielkie Dzięki, zrozumiałam. to dla mnie czarna magia
8 sty 08:37