Czesc
Mariush: 3*3*3*...*3x=3−x+2
Czemu jest rowne x?
2 sty 15:49
Bizon:
... to może choć zapisz porządnie ...
2 sty 15:53
Mariush: Razwiaz rownanie?
2 sty 16:01
olo: No to liczysz
2 sty 16:03
Mariush: Czy mozna to tak zapisac?
31+2+3+...+x=3−x+2
2 sty 16:08
Piotr 10: Wiesz co to jest ciąg arytmetyczny ?
2 sty 16:11
5-latek: Ja bym tak zapisal
a teraz 1+2+3+....x= czemu ?
2 sty 16:11
Mariush: −x+2
wiem)
teraz,mama nadzieje,zrobie
2 sty 16:13
Bizon:
"przerysuj" z książki −
2 sty 16:15
Aga1.: Lewa strona równania
3*3*3*...3x=31*31*31*...3x=31+1+1+1+...+1+x
2 sty 16:16
Bizon:
... jemu nie chce się nawet "przerysować" porządnie ... a Wy domyślajcie się dalej −
2 sty 16:26
Mariush: o czym ty mowisz?
2 sty 16:26
Mariush: gdyby moglem z kads przerysowac− nie pytal bym,czy tak mozna zamienic
2 sty 16:28
Kaja: a te "trójki" są do jakichś potęg, czy wszystkie mają potęgę 1?
2 sty 16:30
Aga1.: Najprawdopodobniej źle przepisałeś zadanie z książki, dlatego najpierw sprawdź treść.
2 sty 16:31
Mariush: rzeczewiscie,do poteg 1,2,3
2 sty 16:34
Mariush: Bizonie,jestem slepy
2 sty 16:34
Kaja: czyli faktycznie można to tak zapisać jak napisałeś w poście z 16:08
2 sty 16:35
Bizon:
... i do tego uparty
2 sty 16:36
5-latek: Witaj

ja czekalem az
Bizon sie odezwie
2 sty 16:38
Kaja: czyli 1+2+3+...+x=−x+2
x=1+(n−1)*1 (zauważ, że 1,2,3,4,,...,x tworzą ciąg arytmetyczny)
x=1+n−1
x=n
dalej rozwiąż sam
2 sty 16:40