Planimetria
Radek:

Planimetria
Jaką miarę ma kąŧ ACB
Można skorzystać z definicji kąta w okręgu opartego na tym samym łuku ?
2 sty 15:07
Bizon:
... i na przeciwko równych boków leżą równe kąty −
2 sty 15:21
Radek: Nie bardzo rozumiem

które to te równe boki ?
2 sty 15:26
olo: 40 stopni to kąt BAC?
2 sty 15:28
Bizon:
... te które są promieniami okręgu
2 sty 15:29
olo: Jeśli to ten mniejszy kąt, to jak najbardziej należy skorzystać z zależności między kątami
wpisanymi a opisanymi opartymi na tym samym łuku.
2 sty 15:30
Bizon:
... oj olo ... jak możesz tak sądzić ...
2 sty 15:30
Radek: Hmyy nie bardzo nie wiem jak to zrobić ?
2 sty 15:35
Bizon:
... zaznacz środek okręgu jako S
Skoro ∡BAS=40
o .... to ∡ABS=

? ........... wtedy ∡ASB= ∡ACB=
2 sty 15:40
Radek: ABS wtedy 40 ?
ASB 100 ?
ACB 50 ?
2 sty 15:44
olo: Tak.
2 sty 15:46
Bizon:
... i tyle na ten temat −
2 sty 15:50
Radek: Oki dziękuje

A te trójkąty czerwone mają te same kąty 40 stopni bo są oparte na środku okręgu ?
2 sty 15:55
Bizon:
... nie
Bo w trójkącie ASB dwa boki są równe (r) ... a na przeciwko równych boków są równe kąty.
... inaczej ... trójkąt równoramienny
2 sty 15:58
Radek: a oki dzięki
2 sty 16:01