:)
PuRXUTM: skąd się wzięła nierówność trójkąta

||x|−|y|≤|x+y|≤|x|+|y|
2 sty 14:46
olo: Zobacz w parku jak ludzie chodzą na skróty
2 sty 14:49
2 sty 14:57
Panko: Możesz ja sobie udowodnić
chodzi oczywiście o IIxI −IyII≤Ix+yI ≤IxI+IyI
1◯ Ix−yI ≤IxI+IyI I2
(x+y)2≤( IxI +IyI )2
x2+2xy +y2≤ x2 +2IxyI +y2 ⇔ xy≤IxyI co jest oczywiste
2◯ IIxI −IyII≤Ix+yI I2
(IxI−IyI)2 ≤(x+y)2 ⇔ x2+y2 −2IxyI ≤x2+y2+2xy⇔0≤xy +IxyI co jest oczywiste
3◯Można pokazać mocniejszą nierówność IIxI −IyII≤Ix−yI i udowodnić jak powyżej
lub inaczej np
IxI=Ix−y+yI ≤Ix−yI +IyI stąd IxI−IyI ≤ Ix−yI
analogicznie IyI= I y−x +xI ≤I y−xI +IxI stąd Iyi−IxI ≤ Iy−xI
ale Ix−yI = I y−xI stąd
IxI−IyI ≤ Ix−yI i Iyi−IxI ≤ Ix−y I ⇒ I IxI−IyI I ≤Ix−yI
3 sty 00:19