matematykaszkolna.pl
ZASTOSOWANIA W EKONOMII Wera: BŁAGAM NIECH MI KTOŚ TO ROZWIĄŻE BO MAM KOŁO Z MATMY , A NIC NIE KUMAM Zad 5 Dana jest funkcja kosztów krańcowych MC=2X2−5X+9 a)wyznacz funkcję kosztów zmiennych VC b)Ile wyniosą koszty wzrostu produkcji z 3 do 6 sztuk? c)Ile kosztuje wyprodukowanie 2 sztuk towaru , jeżeli brak jest kosztów stałych Zad 6 W przedsiębiorstwie oszacowano funkcję kosztów krańcowych MC=x2−6x+12 a)wyznacz funkcję przeciętnych kosztów zmiennych AVC b)Ile wyniosą koszty wzrostu produkcji z 1 do 5 sztuk? c)Wyznacz funkcję kosztów całkowitych TC, gdy koszty stałe FC wynoszą 20 Zad 7 W przedsiębiorstwie oszacowano funkcję kosztów krańcowych MC=2e0,2x Wyznacz funkcję kosztu całkowitego TC ,kosztu zmiennego VC, kosztów krańcowych MC, przeciętnych kosztów całkowitych ATC, przeciętnych kosztów zmiennych AVC,przeciętnych kosztów stałych AFC, gdy koszty stałe wynoszą 10jp. Zad 8 Przedsiębiorstwo , którego celem jest maksymalizacja zysku, ma funkcję kosztu całkowitego : ATC(X)=0,7X+ 3/X oraz funkcję przychodu całkowitego: TR(X)=−0,3X2+12X. Rozwiąż zadanie maksymalizacji zysku tego przedsiębiorstwa.
2 sty 14:13
5-latek: Byla sobie żabka mala rere kum kum rere kum kum co tez nic nie kumala emotka
2 sty 14:20
daras: ładny wierszyk, nie znałem tego emotka
2 sty 16:04
dana: zbadaj przebieg zmienności funkcji y=e (x2 −1)x2 − 4 licznik to e(x2 −1) a mianownik x2 −4
2 sty 22:44