ZASTOSOWANIA W EKONOMII
Wera: BŁAGAM NIECH MI KTOŚ TO ROZWIĄŻE BO MAM KOŁO Z MATMY , A NIC NIE KUMAM

Zad 5
Dana jest funkcja kosztów krańcowych MC=2X
2−5X+9
a)wyznacz funkcję kosztów zmiennych VC
b)Ile wyniosą koszty wzrostu produkcji z 3 do 6 sztuk?
c)Ile kosztuje wyprodukowanie 2 sztuk towaru , jeżeli brak jest kosztów stałych
Zad 6
W przedsiębiorstwie oszacowano funkcję kosztów krańcowych MC=x
2−6x+12
a)wyznacz funkcję przeciętnych kosztów zmiennych AVC
b)Ile wyniosą koszty wzrostu produkcji z 1 do 5 sztuk?
c)Wyznacz funkcję kosztów całkowitych TC, gdy koszty stałe FC wynoszą 20
Zad 7
W przedsiębiorstwie oszacowano funkcję kosztów krańcowych MC=2e
0,2x
Wyznacz funkcję kosztu całkowitego TC ,kosztu zmiennego VC, kosztów krańcowych MC, przeciętnych
kosztów całkowitych ATC, przeciętnych kosztów zmiennych AVC,przeciętnych kosztów stałych AFC,
gdy koszty stałe wynoszą 10jp.
Zad 8 Przedsiębiorstwo , którego celem jest maksymalizacja zysku, ma funkcję kosztu całkowitego
: ATC(X)=0,7X+ 3/X oraz funkcję przychodu całkowitego: TR(X)=−0,3X
2+12X. Rozwiąż zadanie
maksymalizacji zysku tego przedsiębiorstwa.